Wykonanie
Bardzo lubię
ciasto francuskie, prawie zawsze mam opakowanie w lodówce lub zamrażarce.W razie braku czasu albo nagłego i niespodziewanego nadejścia gości, robię szybką tartę, a jak się komuś zachce czegoś słodkiego, wyjmuję ciasto, kroję na trójkąty, wkładam coś do środka (najczęściej
czekoladę), zawijam, 20 minut w piekarniku i gotowe!Składniki na 16 malutkich rogalików:opakowanie
ciasta francuskiego1
jajko8 cząstek
czekolady16 dużych
malinCiasto rozkładam, kroję na 8 kwadratów, a je później na pół i otrzymuję 16 trójkątów :)Całość smaruję rozbełtanym
jajkiem (żeby się lepiej sklejało), na dłuższym
boku trójkąta układam pół kostki
czekolady i jedną
malinę, zwijam i układam na blaszce. Gotowe rogaliki smaruję
jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.Smacznego!