Wykonanie
Rogaliki z
ciasta francuskiego to kolejny pomysł na szybkie, proste i smaczne rozwiązanie udanego śniadania. Można je przygotowywać na różne sposoby. Na słodko i na słono. Do ciasta pasuje chyba wszystko.
Czekolada,
owoce, warzywa,
grzyby i wiele, wiele innych. Co tylko sobie wymyślicie. Ja jednak trzymam się wersji słodkiej :) Można zrobić do nich nadzienie z
orzechów,
rodzynek i
miodu z dodatkiem
cynamonu, polać lukrem lub
syropem klonowym. Do tego szklanka
mleka... Ach, rozmarzyłem się ;)
składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego1 roztrzepane
jajko 100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej
orzechy (opcjonalnie)wykonanie:Ciasto rozłożyć na stolnicy i podzielić na sześć kwadratów. Każdy z kawałków przeciąć po przekątnej na dwa trójkąty.
Czekoladę połamać lub posiekać na drobno i umieścić na wyciętych trójkątach. Następnie ciasto zawinąć zaczynając od stożka, boki skleić palcami. Rogi zawinąć lekko w kształt litery C. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzepanym
jajkiem smarować rogaliki. Piec w 180 ° C przez ok. 15-20 minut do złotego koloru.Smacznego! :)