ßßß Cookit - przepis na francuskie rogaliki...

francuskie rogaliki...

nazwa

Wykonanie

Rogaliki z ciasta francuskiego to kolejny pomysł na szybkie, proste i smaczne rozwiązanie udanego śniadania. Można je przygotowywać na różne sposoby. Na słodko i na słono. Do ciasta pasuje chyba wszystko. Czekolada, owoce, warzywa, grzyby i wiele, wiele innych. Co tylko sobie wymyślicie. Ja jednak trzymam się wersji słodkiej :) Można zrobić do nich nadzienie z orzechów, rodzynek i miodu z dodatkiem cynamonu, polać lukrem lub syropem klonowym. Do tego szklanka mleka... Ach, rozmarzyłem się ;)
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
orzechy (opcjonalnie)
wykonanie:
Ciasto rozłożyć na stolnicy i podzielić na sześć kwadratów. Każdy z kawałków przeciąć po przekątnej na dwa trójkąty. Czekoladę połamać lub posiekać na drobno i umieścić na wyciętych trójkątach. Następnie ciasto zawinąć zaczynając od stożka, boki skleić palcami. Rogi zawinąć lekko w kształt litery C. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarować rogaliki. Piec w 180 ° C przez ok. 15-20 minut do złotego koloru.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/09/francuskie-rogaliki.html