Wykonanie
Pyzy z sosem
myśliwskim są bez wątpienia smakiem mojego dzieciństwa i młodości. Kojarzą mi się z kultowym daniem z baru
mlecznego. Nie raz bywałam na blałce (wagarach) w barze
mlecznym na narożniku Podgórnej i al. Marcinkowskiego. A tam obowiązkową pozycją były właśnie pyzy z sosem
myśliwskim.Wiem, że istnieje wersja sosu
myśliwskiego z leśnymi
grzybami (w
sumie ma to sens ...myśliwy pewnie i
grzybów ma w brud) ale w poznańskich barach
mlecznych jadało się sos składający się z
pomidorów,
kiełbasy i
ogórków.
Grzybów z pewnością nie było. Czy była
cebulka nie pamiętam ale mi ona pasuje do koncepcji.Jeśli liczycie na przepis na pyzy to Was zasmucę. Nigdy nie robiłam ich samodzielnie (tak, wiem że to wstyd). W przepisie bardziej chodzi mi o formę podania i recepturę sosu niż same pyzy, które pozostawiam innym bardziej oblatanym w temacie.
Składniki:Pyzy
drożdżoweDuża biała
cebula6-8
kiszonych ogórków3 szt.
kiełbasy wiejskiej
Przecier pomidorowy 200g
Pomidory krojone pelatti 400g
Sól,
pieprz czarny,
ostra papryka,
cukier,
lubczykŁyżka
oliwyŁyżka
masłaSposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy łyżkę
oliwy, gdy jest już ciepła dodajemy łyżkę
masła.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu.
Kiełbasy kroimy w słupki i dodajemy do
cebuli. Przesmażamy.
Ogórki kroimy w słupki. Do
kiełbasy i
cebuli dodajemy
pomidory pellati i
przecier pomidorowy. Dolewamy nieco
wody tak, aby powstał
gesty sos. Dodajemy pokrojone
ogórki. Gotujemy razem około 10 minut.Doprawiamy do smaku,
lubczykiem,
ostra papryką,
czarnym pieprzem,
sola i
cukrem.Pyzy gotujemy na parze. Polewamy obficie sosem, dekorujemy
zieleniną.