ßßß Cookit - przepis na Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

nazwa

Wykonanie

Super pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem.
Składniki:
(na 1l syropu)
1kg truskawek
4 kg rabarbaru
500kg cukru
2-3cytryny (skórka i sok)
Sposób przygotowania
Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki.
Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/07/syrop-truskawkowo-rabarbarowy-z-cytrynka.html