Super pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbarusyrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem.Składniki:(na 1l syropu)1kg truskawek4 kg rabarbaru500kg cukru2-3cytryny (skórka i sok)Sposób przygotowaniaOwoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki.Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut.