ßßß Cookit - przepis na Dżem: rabarbar, truskawka

Dżem: rabarbar, truskawka

nazwa

Wykonanie

Dżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-)
Składniki:
1 kg truskawek
1 kg rabarbaru
80 dag cukru
Wykonanie:
Rabarbar kroimy w kawałki i zasypujemy go 40 dag cukru w jednej misce i to samo robimy z truskawkami w drugiej misce. Owoce zostawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie przekładamy je do płaskiego garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu, Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały.
Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku.
Owoce dusimy około 2 godzin, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 2 godziny.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką.
Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął.
Wyszło mi 5 małych słoiczków.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/06/dzem-rabarbar-truskawka.html