Na ryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców.N a nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych.Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;)Składniki:(na tortownice o średnicy 28cm)spód:¾ płatków owsianych½ szklanki mąki pszennejłyżka cukrużółtko jajkałyżka jogurtu greckiego2 łyżki masłamasa serowa:1kg sera twarogowego 3x mielonego100g masłaszklanka jagód1 - 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser)6 jajek Laromat waniliowy3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej200ml śmietanki kremówkiSposób przygotowania:Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukierżółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.Masa serowa: Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier puder, aromat i mąkę ziemniaczaną.Dobrze schodzona kremówkę ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Śmietanę dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na podpieczony spód.Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeniu. Dekorujemy frużeliną jagodową (przepis już wkrótce).