Wykonanie
Nie wiem czy ma to jakiś tajemniczy związek z tym, że nie mam jeszcze biegających po domu potomków, czy jest jakieś inne uzasadnienie tego stanu rzeczy, ale to całe Halloweenowe szaleństwo jakoś do mnie nie dotarło:) Nie znajdziecie u mnie
póki co strasznych
ciastek i strasznych
tortów... Za to mam dla Was pyszny sernik:) Nie jest to sernik "szybki". Najpierw trzeba przyrządzić kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać z własnego przepisu lub z tego, który podaję poniżej), później trzeba podpiec je 15 - 20 minut, a na koniec przygotować masę
serową i całość upiec. Ale od czego są długie weekendy?Ja najbardziej lubię to ciacho pierwszego dnia, kiedy prawie całkiem wystygnie, ale jest jeszcze świeżutkie i lekko ciepłe. Drugiego dnia po wyjęciu z lodówki również jest pyszne, choć wtedy to już zupełnie inne ciasto:)Składniki na dużą blachę. Będziecie też potrzebować dużego garnka, żeby wymieszać masę
serową.Składniki na ciasto:- 4
żółtka- 1/2 szkl.
cukru pudru- 3 szkl.
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 250 g
masła- 3 łyżki kwaśnej
śmietanyPrzygotowanie:1.
Mąkę mieszamy z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne
masło i siekamy. Dodajemy
żółtka i
śmietanę. Szybko wyrabiamy. Jeśli nie chciałoby się skleić, możesz dodać jeszcze odrobinę
śmietany.2. Wkładamy na jakiś czas do zamrażalnika (w zależności od temperatury w nim panującej, godzina powinna wystarczyć). Musi być twarde.3. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy ok. 2/3 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tak aby wszędzie była równomierna warstwa. Dociskamy i nakłuwamy widelcem. Pozostałą część ciasta odkładamy do zamrażalnika.4. Podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15 - 20 minut, aż będzie miało złoty kolor. Wyciągamy i studzimy, a w tym czasie przygotowujemy
ser.Masa serowa:- 1 kg
sera (takiego gotowego na sernik)- 6
jajek- 1 szkl.
cukru- 2 duże opakowania
śmietany 30% (2 x ok. 330 g)- 6 łyżek
mąki ziemniaczanej- opcjonalnie puszka
brzoskwińPrzygotowanie:5.
Żółtka ucieramy z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
ser i
mąkę ziemniaczaną (pamiętajcie o niej koniecznie i nawet nie próbujcie jej pominąć! Ja raz niechcący zapomniałam i całe ciacho spłynęło, zrobił się jeden wielki zakalec).6. W osobnym naczyniu ubijamy
śmietanę. Wykładamy na
ser i delikatnie łyżką mieszamy.7. Również w osobnym naczyniu ubijamy
białka ze szczyptą
soli (pamiętajcie, żeby umyć mieszadełka miksera, inaczej się nie ubiją). Wykładamy
ser i znowu delikatnie mieszamy łyżką.8. Masę
serową wykładamy na wystudzone ciasto. Na moim zdjęciu serniczek jest z
brzoskwiniami. Wyłożyłam większość masy, a następnie ułożyłam na niej
brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę i przykryłam resztą masy.9. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Jeśli będzie się za mocno przypiekało, zmniejszamy trochę temperaturę.Żeby sernik nie opadł za bardzo należy go studzić powoli - nie wyciągamy od razu z gorącego piekarnika, tylko zostawiamy, żeby sobie posiedział w ciepełku;) Później uchylamy delikatnie drzwiczki i pozwalamy mu powoli stygnąć.