Wykonanie
Korzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych
grzybów z dodatkiem
suszonych pomidorów, kremowego sosu
śmietankowego i chrupiących
orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :)
Składnikikopytka:1kg obranych
ziemniakówjajko2 łyżki
maki ziemniaczanejokoło 200-50g
maki pszennejsólsos
śmietanowo-
grzybowy:300g
grzybów leśnych (
borowiki, podgrzybki,
maślaki itp)½
cebuliłyżka
masła200ml słodkiej
śmietanki100ml
białego winasólbiały pieprz5-6 kawałków
suszonych pomidorówgarść
orzechów laskowychnatka pietruszkiSposób przygotowaniaKopytka:
Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć
ziemniaków z dnia poprzedniego.
Ziemniaki łączymy z
jajkiem,
solą, dwoma łyżkami
mąki ziemniaczanej i połową
maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od
spodu do góry. Nie przeciskać ciasta
między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle
maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku
ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy
mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.Sos
śmietanowo-
grzybowy:
Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują
wodę. Dodać
masło klarowane i posiekaną w piórka
cebulę. Zeszklić. Podlać
śmietanką i
winem, dodać
suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi
orzechami. Udekorować
natką pietruszki.