ßßß Cookit - przepis na Makaron z grzybami, winem i mascarpone

Makaron z grzybami, winem i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Przepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina.
Składniki
400g makaronu barwionego sepią
6 pieczarek
250g mascarpone
100ml wytrawnego czerwonego wina
Ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Łyżka maki
Łyżka masła
Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło.
Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie grzybów i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z roztworem z grzybów. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron. Mieszamy razem. Serwujemy posypane natką pietruszki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/makaron-z-grzybami-winem-i-mascarpone.html