ßßß
Cookit - przepis na Makaron z grzybami, winem i mascarpone
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron z grzybami, winem i mascarpone
Składniki
Makaron
Pieczarki
Ser mascarpone
Wino czerwone wytrawne
Czosnek
Natka pietruszki
Mak
Masło
Gałka muszkatołowa
Pieprz czarny
Sól
Wykonanie
Przepyszne danie z
makaronem
, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego
mascarpone
, aromatycznych
grzybów
i
czerwonego wina
.
Składniki400g
makaronu
barwionego sepią6
pieczarek
250g
mascarpone
100ml
wytrawnego czerwonego wina
Ząbek
czosnku
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
Łyżka
maki
Łyżka
masła
Gałka muszkatołowa
, świeżo mielony
czarny pieprz
,
sól
Sposób przygotowania
Makaron
gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło.
Pieczarki
myjemy i zalewamy
winem
i
woda
tak, aby przykryły
grzyby
. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki.
Mascarpone
mieszamy z świeżo stratą
gałką muszkatołową
i
czarnym pieprzem
. Dolewamy 150 ml
wywaru
z gotowanie
grzybów
i dokładnie mieszamy trzepaczką. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę
masła
i przesmażamy jej przez krótka chwile przeciśnięty lub drobno posiekany
czosnek
. Dodajemy posiekane w plasterki
grzyby
oraz
natkę pietruszki
. Chwilkę przesmażamy i dolewamy
mascarpone
z roztworem z
grzybów
. W niewielkiej ilości
wywaru
z gotowanie
grzybów
rozrabiamy łyżkę
mąki
. Wlewamy przez sitko do
grzybów
z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony
makaron
. Mieszamy razem. Serwujemy posypane
natką pietruszki
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/makaron-z-grzybami-winem-i-mascarpone.html
Przepisy powiązane
Pieczarki na maśle + film
Pieczarki na maśle + film
Pieczarki na maśle + film
Pieczarki na maśle + film
Pieczarki na maśle + film
Składniki powiązane (0)