Wykonanie
Nazwałam ten sernik Królewskim ....Dzi ę ki po łą czeniu ciasta
czekoladowego z sernikiem oraz
bakaliami powsta ł a wykwintna,
czekoladowo-orzechowa w smaku wersja. Sernik c
zekoladowy z orzechami to zawsze dobry pomysł na specjalne okazje, takie jak ś wi ę ta z rodzin ą albo eleganckie przyj ę cie.Jak upiec dobry sernik? Podstaw ą udanego sernika jest dobrej jako ś ci
twaróg, natomiast dodatki to już kwestia smaku i indywidualnych upodoba ń . Prz ygotowanie wymaga czasu, ale przepis na szczęście nie jest skomplikowany i z moimi wskazówkami krok po kroku na pewno sobie poradzisz ....Przygotowania zaczynam od zaczynu: rozcieram dro ż d ż e z ł y ż k ą
cukru, ł y ż k ą m ą ki i kilkoma ł y ż
kami mleka i odstawiam na 15 minut do wyro ś ni ę cia. W tym czasie m ą k ę z mas ł em siekam no ż em na "piasek", nast ę pnie robi ę do ł ek, wlewam zaczyn, ś
mietan ę, 1
jajko, 3 ż ó ł tka,
cukier i
sól. Wyrabiam ciasto i pozostawiam do wyro ś ni ę cia. Du żą blach ę smaruj ę mas ł em, odkrawam 1/3 ciasta, mieszam z
kakao, zagniatam kulk ę i odk ł adam w ch ł odne miejsce.P ozosta ł e 2/3 ciasta kroję na plastry grubo ś ci 1 cm i wyklej am nimi dno blaszki. Z wa ł eczka robię brzeg . Następnie d o miski po cie ś cie w kładam
twaróg i pozostałe sk ł adniki na mas ę serow ą, miksuj ę na g ł adk ą mas ę, na koniec dodaję u bi tą pian ę z
jajek i op ł ukane
rodzynki. Mas ę serow ą układam na ciasto,na to dekoracyjn ą kratk ę .Po upieczeniu sernik u dekoruj ę po łó
wkami orzechów w ł oskich i podam z filiżanką ulubionej
kawy ... .Sk ładniki:Na ciasto krucho-
drożdżowe:4 szklanki m ąki pszennej3/4 szklanki
cukru200g mas ła4
jajka50g dro żdży2 łyżki
kakao2 łyżki
śmietany3-4 łyżki
mleka1/2 łyżeczki
soliNa masę
serową :1 kg
twarogu t łustego3/4 szklanki
cukru1 op. budyniu
śmietankowegopiana z 3 bia łek (pozostałych z ciasta)2 łyżki
śmietany3 łyżki
kaszy mannyrodzynki - 1 op. 200gDo dekoracji:
orzechy włoskiePrzygotowaniePrzepis podstawowy:Zaczyn na ciasto: rozetrzyj dro żdże z łyżką
cukru, łyżką
mąki i kilkoma łyżkami
mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp
mąkę, posiekaj z
masłem na "piasek", zr ób do łek, wlej zaczyn,
śmietanę, 1
jajko, 3 ż ó łtka,
cukier i s ól. Wyrób ciasto. Odstaw do wyro śnięcia.Masa serowa: do miski po cie ście wł ó ż
twar óg i sk ładniki na masę
serową:
twar óg, po łowę
cukru,
budyń,
śmietanę,
kaszę mannę i zmiksuj trzepaczkami na gładką masę. Ubij pianę z
białek z pozostałym
cukrem, dodaj do masy serowej.2. wersja: Sernik królewski z
orzechamiDużą blachę wysmaruj
masłem.
Odkr ój 1/3 ciasta, wymieszaj z
kakao, zagnieć kulkę ciasta i odstaw w ch łodne miejsce. Pozostałe 2/3 ciasta
pokr ój na plastry grubo ści 1 cm i wyklej dno blaszki. Z wałeczka zr ób brzeg, rozp łaszcz.Do
twarogu dodaj opłukane
rodzynki. Masę
serową wył ó ż na ciasto, wygładź. Z pozostałego 1/3 ciasta zr ób dekoracyjn ą kratkę. Brzeg wykończ rulonikiem. Posmaruj
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka.Piecz 30 min. w temperaturze 200 °C z termoobiegiem do pi ęknego zrumienienia. Po upieczeniu pozostaw sernik w piecu na 20 minut. Po wyjęciu udekoruj połówkami
orzechów włoskich. Sernik
czekoladowy królewski z
orzechami gotowy do podania na stół!