Wykonanie
Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa - tata robił czasem w weekendy. Naleśniki są jednym z fajniejszych pomysłów na posiłek - są łatwe i smaczne. Poza tym, nie jest to drogie danie. Możemy je serwować na wiele sposobów - swoje ulubione na pewno
będę po woli odkrywała przed
Wami na łamach bloga.Na początek - z
twarogiem:)Co potrzebujemy:Farsz:500g
twarogu póltłustegogarść
rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie i odsączonych)1/2 opakowania
cukru waniliowego1-4 łyżek
cukru (wszystko zależy, jak słodki farsz lubisz)1
jajkośmietana - opcjonalnie do polaniaCiasto naleśnikowe:2
jajka3 szklanki
mleka2 szklanki
mąki1/2 szklanki
wody gazowanejszczypta
soli i
cukru1. Przygotowujemy sobie naleśniki. Z podanych składników wyrabiamy mikserem ciasto. Dosypując/dolewając po troszkę wszystkiego. Ciasto nie może być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Z czasem wprawisz się w robieniu naleśników i wszystkie składniki będziesz dodawać na oko - zachęcam do tego. Zawsze możesz usmażyć pierwszego i zobaczyć, czy jest ok:) jeśli usmażony naleśnik będzie za twardy, będzie się łamał - nie będzie elastyczny, to znak, że masz za dużo
mąki w cieście i trzeba wówczas dodać
mleka. Ważne! naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z kropelką
oleju:)2.
Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i mieszamy.3. Dodajemy
rodzynki i sprawdzamy, czy smak nam odpowiada - dodajemy w razie potrzeby
cukru.4. Wbijamy do
twarogu surowe
jajko i mieszamy wszystko.5. Na pół usmażonego naleśnika nakładamy farsz i składamy go na pół, a
potem jeszcze na pół - powstanie nam taki trójkąt.6. Tak przygotowane naleśniki wkładamy na rozgrzany na patelni
olej i na małym ogniu podsmażamy z dwóch stron.Podawać je można polane kwaśną
śmietaną, z
syropem lub ze
śmietaną i
cukrem. Super smakują również bez niczego:)Smacznego naleśnikowi smakosze!