Wykonanie
Mam prosty domowy przepis na placki ziemniaczane z patelni. Placki n ajlepiej smakuj ą podane z ł
ososiem w ę dzonym i kwa ś n ą ś
mietan ą . Je ś li wolisz, zast ą p ś
mietan ę
jogurtem greckim. Na Mazowszu był zwyczaj podawania plack ów ziemniaczanych ze s łodką
śmietanką krem ówk ą i
cukrem. Do dziś, jeden z najbardziej znanych warszawskich lokali na Nowym Świecie, z ponad 150-letnią tradycją, podaje do dań obiadowych, jak placki ziemniaczane, bliny, itp. słodką
śmietankę. To taki warszawski folklor! Ja osobiście wolę wytrawny smak potraw .....Składniki dla 4 osób:2 kg
ziemniak ów2
jajka + 3 łyżki
mąki 1 średnia
cebula, 1/2 łyżeczki
soli 1 op. kwaśnej
śmietany (lub
jogurtu greckiego)plastry
łososia wędzonego - ok. 200-250 g
oliwa lub
olej do sma żeniaPrzygotowanie: Ciasto na placki zrób według tego przepisu podstawowego . Us maż na patelni cienkie placuszki (po 2 minuty z każdej strony), aż się ładnie zrumienią. Przekładaj na talerze, dekoruj plastrem
łososia wędzonego i kleksem
śmietany lub
jogurtu.