Wykonanie
Pieczarki duszone z
cebulk ą to prosty przepis na pyszne
grzyby z patelni, idealne jako gorąca przystawka do obiad u, jako farsz albo do zamro ż enia na zim ę ....
Grzyby leśne czy hodowlane, to kwestia smaku, i jedne i drugie mają swoje wady i zalety. Ja lubię
pieczarki, bo są dostępne w sklepie przez cały rok i są bezpieczne, nie ma ryzyka zatrucia. Poniżej podaję prosty przepis na
grzyby duszone z
cebulką na patelni. Posiekane i podsmażone na małej ilości
oliwy lub
oleju z
cebulką są pyszne, mają wspaniały pikantny smak oraz aromat. Robię od razu większą ilość
pieczarek (wystarczy podwoić składniki).Część
pieczarek wykorzystam od razu do obiadu, a pozostałe włożę do woreczków i zamrożę. Będą idealne na chłodniejsze dni do szybkich dań z
makaronem,
ryżem, do pieczonej
piersi z kurczaka albo jako farsz do pierogów ....Składniki:1/2 kg dorodnych
pieczarek1 średnia
cebula1 łyżka
oliwy lub
oleju do smażeniaPrzygotowanie:1. Posiekane
grzyby i
cebulę podsmaż na patelni z łyżką
oliwy. Podlej odrobiną
wody (1 łyżka) i duś pod pokrywką przez ok. 15 minut.2. Kilka minut przed końcem duszenia zdejmij pokrywkę, żeby płyn odparował. Gotowe!Moja rada: Gorące
pieczarki z patelni wykorzystaj do obiadu albo po schłodzeniu przełóż do woreczków i zamroź na później.Sprawdź przepisy z wykorzystaniem duszonych
pieczarek:
Kurczak z
pieczarkami i
fasolk ą szparagow ąUszka z
grzybamiPizza z patelni