Wykonanie
KREMOWE PENNE Z
KURCZAKIEM I
PIECZARKAMIKiedy pow iem, że kocham
makaron w każdej postaci nikogo to nie zdz iwi. Podobnie wy gląda moje upodobanie do
kurczaka i
sosów k remowych.Dzisiaj przyszła
pora na szybkiego
kurczaka w kremowym
sosie pieczarkowym. Oczywiście z dodatkiem
natki pietruszki :)
SKŁADNIKI:500g
piersi z kurczaka,
śmietana 18%,500g
pieczarek,2
cebule,2 ząbki
czosnku,
olej bądź
oliwa z oliwek,1/2 opakowania
makaronu penne,1 kostka drobiowa, 1 kostka wołowa,WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiając
solą i
pieprzem, skrapiamy
olejem i nacieramy skruszoną
kostką rosołową. (można użyć jakiejś
przyprawy do kurczaka). Na patelni smażymy
mięso. Kiedy jest już ładnie podsmażone odkładamy na bok. W tym czasie pokrojoną w plasterki
cebulę i
czosnek szklimy na głębokiej patelni. Dodajemy pokrojone
pieczarki. Dusimy. Podlewamy szklanką
wody (w zależności ile chcemy
mieć sosu). Po chwili dodajemy kostkę wołową, aby sos nabrał smaku. Doprawiamy
przyprawami tj.
pieprzem,
solą,
chilli,
ziołami prowansalskimi.Sos zagęszczamy rozrobioną
mąką ze
śmietaną wlewając na patelnię. Dodajemy usmażonego
kurczaka. Gotujemy około 12 minut na wolnym ogniu.SMACZNEGO !!!