Wykonanie
Grzanki z
mozzarell ą i
pomidorkami koktajlowymi to prosty i szybki, a jednocześnie wykwintny przepis na grzanki caprese z
pomidor ów i
sera, idealne na piknik, majówkę, lunch albo przyjęcie w ogrodzie .... Do przygotowania grzanek potrzebna będzie
bagietka francuska,
serek mozzarella i
pomidorki koktajlowe. Wybór
pieczywa to kwestia smaku, ja wybieram
bagietkę wiejską żytnio-pszenną na zakwasie, upieczoną wyłącznie z naturalnych składnik ów ....Uwielbiam
mozzarell ę, delikatne porcelanowe kulki, w r ó żnych rozmiarach i kształtach od kulistych, jajowatych, po spore bryły. To włoska specjalność,
biały ser o subtelnym, lekko słodkawym smaku, składnik sos ów, sa łatek, dań z
makaronu, pizzy. Najczęściej występuje w towarzystwie świeżych zi ó ł, warzyw,
pomidor ów,
oliwek i
oliwy z oliwek. Popularn ą w kuchni włoskiej
Sałatkę caprese przyrządza się z
pomidor ów i
sera. Plastry
pomidora i plastry
sera uk łada się na talerzu naprzemiennie tworząc dekoracyjną mozaikę. Całość należy obficie skropić
oliwą z oliwek i udekorować świeżymi listkami
bazylii. Prostota wykonania i świeże składniki to zasadnicze elementy składowe kuchni włoskiej - dania są proste, nieskomplikowane, składają się z kilku, najczęściej
trzech, czterech świeżych, nie przetworzonych składnik ów. Do grzanek z
mozzarell ą i
pomidorkami koktajlowymi obowiązkowe świeże
zioła ....Wczoraj odwiedziłam moją przyjaci ó łkę
Majkę w jej pięknym domu na obrzeżach Warszawy. Pogoda była wspaniała, pięknie świeciło słońce. Podziwiałam odurzająco pachnące bzy kremowe i liliowe, cudownie rozkwitające pąki na krzewach r ó żanecznikó w, z łociste kaczeńce, delikatne dzwoneczki konwalii, niezapominajki w kolorze blue. Przywiozłam całe naręcza kwiat ów i ga łązek świeżych zi ó ł -
rozmarynu,
melisy i
oregano, oraz mn óstwo zdj ęć cudownie kwitnącego majowego ogrodu ....Sk ładniki na 4 grzanki: 1
bagietka wiejska na zakwasie + du że opakowanie
mozzarelli (250g), 1 koszyczek
pomidorków koktajlowych, 2-3 łyżki
oliwy z oliwek, szczypta
soli morskiej, listki
oregano;Przygotowanie grzanek : Piec rozgrzej do temperatury 250°C.
Bagietk ę przekrój na pó ł, nast ę pnie po ł ówki przekrój wzd ł u ż .
Ser pokrój na do ść cienkie plasterki 2-3mm. Plasterkami ob ł ó ż ć wiartki
bagietki.
Pomidorki koktajlowe sparz, przekrój na pó ł, pozostaw skórki. Po ł ówkami
pomidorków udekoruj kanapki. W ł ó ż do nagrzanego piekarnika na dziesi ęć minut, a ż
pomidorki si ę ł adnie przypiek ą . Podawaj prosto z pieca na st ół . Udekoruj ś wie ż ymi listkami
oregano.