ßßß Cookit - przepis na Grzanki z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Grzanki z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Grzanki z mozzarell ą i pomidorkami koktajlowymi to prosty i szybki, a jednocześnie wykwintny przepis na grzanki caprese z pomidor ów i sera, idealne na piknik, majówkę, lunch albo przyjęcie w ogrodzie .... Do przygotowania grzanek potrzebna będzie bagietka francuska, serek mozzarella i pomidorki koktajlowe. Wybór pieczywa to kwestia smaku, ja wybieram bagietkę wiejską żytnio-pszenną na zakwasie, upieczoną wyłącznie z naturalnych składnik ów ....
Uwielbiam mozzarell ę, delikatne porcelanowe kulki, w r ó żnych rozmiarach i kształtach od kulistych, jajowatych, po spore bryły. To włoska specjalność, biały ser o subtelnym, lekko słodkawym smaku, składnik sos ów, sa łatek, dań z makaronu, pizzy. Najczęściej występuje w towarzystwie świeżych zi ó ł, warzyw, pomidor ów, oliwek i oliwy z oliwek. Popularn ą w kuchni włoskiej Sałatkę caprese przyrządza się z pomidor ów i sera. Plastry pomidora i plastry sera uk łada się na talerzu naprzemiennie tworząc dekoracyjną mozaikę. Całość należy obficie skropić oliwą z oliwek i udekorować świeżymi listkami bazylii. Prostota wykonania i świeże składniki to zasadnicze elementy składowe kuchni włoskiej - dania są proste, nieskomplikowane, składają się z kilku, najczęściej trzech, czterech świeżych, nie przetworzonych składnik ów. Do grzanek z mozzarell ą i pomidorkami koktajlowymi obowiązkowe świeże zioła ....
Wczoraj odwiedziłam moją przyjaci ó łkę Majkę w jej pięknym domu na obrzeżach Warszawy. Pogoda była wspaniała, pięknie świeciło słońce. Podziwiałam odurzająco pachnące bzy kremowe i liliowe, cudownie rozkwitające pąki na krzewach r ó żanecznikó w, z łociste kaczeńce, delikatne dzwoneczki konwalii, niezapominajki w kolorze blue. Przywiozłam całe naręcza kwiat ów i ga łązek świeżych zi ó ł - rozmarynu, melisy i oregano, oraz mn óstwo zdj ęć cudownie kwitnącego majowego ogrodu ....
Sk ładniki na 4 grzanki: 1 bagietka wiejska na zakwasie + du że opakowanie mozzarelli (250g), 1 koszyczek pomidorków koktajlowych, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli morskiej, listki oregano;
Przygotowanie grzanek : Piec rozgrzej do temperatury 250°C. Bagietk ę przekrój na pó ł, nast ę pnie po ł ówki przekrój wzd ł u ż . Ser pokrój na do ść cienkie plasterki 2-3mm. Plasterkami ob ł ó ż ć wiartki bagietki. Pomidorki koktajlowe sparz, przekrój na pó ł, pozostaw skórki. Po ł ówkami pomidorków udekoruj kanapki. W ł ó ż do nagrzanego piekarnika na dziesi ęć minut, a ż pomidorki si ę ł adnie przypiek ą . Podawaj prosto z pieca na st ół . Udekoruj ś wie ż ymi listkami oregano.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/grzanki-z-mozzarella-i-pomidorkami.html