Wykonanie
Pasta z tu ńczyka to świetny i szybki pomysł na zrobienie pysznych kanapek z
pastą rybną ....Kanapki z pastą z
tuńczyka będą idealne na lunch, jako przekąska w ciągu dnia, na imprezę, dla dzieci, na podwieczorek i kolację.
Pastą rybną posmaruję kromeczki
bagietki lub świeżego
chleba, u dekoruję
oliwkami, plasterkami
ogórka lub
pomidora, świeżymi
ziołami. Podam je z filiżanką gorącej
herbaty lub kieliszkiem
białego wina. Wszystko zależy od okazji. Kanapki z
tuńczykiem mają też wszechstronne zastosowanie "na wynos": jako drugie śniadanie dla ucznia, na piknik, na wycieczkę. Kanapki do szkoły lub do pracy: spakuję do pudełka
śniadaniowego, do tego
banan lub
jogurt - idealne drugie śniadanie gotowe! Dla wygody pokroję kanapki w kwadraty 2 na 2cm, dodam mini-szpadki i papierowe serwetki ....Składniki na
pastę rybną : 2 op. tu ńczyka "tonno al naturale" - w sosie własnym, 1 łyżka
musztardy, 2 łyżki
oliwy z oliwek, szc zypta
soli morskiej, 1/2 łyżeczki
oregano, na kanapki - świeży
chleb lub
bagietka, d o dekoracji -
oliwki, plasterki
ogórka lub
pomidora, świeże
zioła, itp.;Tu ńczyk - odsącz go z zalewy, następnie
rybę rozgnieć widelcem lub wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe składniki pasty:
musztardę,
oliwę, s ól i zio ła. Zmiksuj na gładką masę.
Chleb lub
bagietkę pokr ój na kromeczki. Nak ładaj po 1-2 łyżeczki pasty na kromeczkę, rozsmaruj.Udekoruj według smaku:
oliwkami, plasterkami
ogórka lub
pomidora, świeżymi
ziołami, .... itp.