ßßß Cookit - przepis na Dwa kąty widzenia.: pizzerinki !

Dwa kąty widzenia.: pizzerinki !

nazwa

Wykonanie

Jak ja dawno nie jadłam pizzy ze względu na dietę. Wczoraj stwierdziłam, że nie ma się co katować i zjem pizze ale zrobioną przeze mnie. Chciałam znaleźć naprawdę dobry przepis bo nie zawsze ciasto mi wychodziło. Było albo za twarde albo rozpadające się i zawsze robienie pizzy zamiast cieszyć denerwowało i nie było wcale przyjemne. Przeglądając różne strony z przepisami ( a jest tego bardzo dużo ) natknęłam się na proste pizzerinki. Stwierdziłam, że nie zaszkodzi spróbować zrobić. No i na szczęście udało się ! Ulepszając trochę skład ciasta na pizzerinki wyszło idealne chrupiące a zarazem puszyste w środku. Jestem z nich bardzo zadowolona a mój mężczyzna wcinał aż mu się uszy trzęsły :)
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ser żółty
- pomidory
- sos ( można zrobić samemu, ja wykorzystałam bolognese do spaghetti wyszło dobre :D )
- wędlina
- inne dowolne składniki jak np. cebulka, pieczarki.
Przygotowanie:
Do wody wsypujemy cukier i drożdże mieszamy aby wszystko się rozpuściło, odstawiamy. Następnie w misce mieszamy mąki i płatki owsiane dodając sól. Do suchych składników dodajemy roztwór z drożdży ( nie wszystko ! ) musimy wlewać w taki sposób aby ciasto za bardzo się nie kleiło więc trochę roztworu może zostać w szklance. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość dokładnie mieszamy. formujemy kulkę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po 30 minutach rozdzielamy kawałki ciasta i robimy mniejsze kuleczki, które rozpłaszczamy rękoma na papierze do pieczenia. Górę naszych placków smarujemy delikatnie oliwką i na to kładziemy wszystkie składniki. Bardzo ważne jest aby pizzerinki położyć na rozgrzaną blachę, wtedy będą bardziej chrupiące.
I gotowe ! :) Smacznego.
Źródło:http://alekksandra.blogspot.com/2012/06/pizzerinki.html