Wykonanie
Jak ja dawno nie
jadłam pizzy ze względu na dietę. Wczoraj stwierdziłam, że nie ma się co katować i zjem pizze ale zrobioną przeze mnie. Chciałam znaleźć naprawdę dobry przepis bo nie zawsze ciasto mi wychodziło. Było albo za twarde albo rozpadające się i zawsze robienie pizzy zamiast cieszyć denerwowało i nie było wcale przyjemne. Przeglądając różne strony z przepisami ( a jest tego bardzo dużo ) natknęłam się na proste pizzerinki. Stwierdziłam, że nie zaszkodzi spróbować zrobić. No i na szczęście udało się ! Ulepszając trochę skład ciasta na pizzerinki wyszło idealne chrupiące a zarazem puszyste w środku. Jestem z nich bardzo zadowolona a mój mężczyzna wcinał aż mu się uszy trzęsły :)
Składniki:- 1,5 szklanka
mąki pszennej- 0,5 szklanki
mąki krupczatki- 1 szklanka
płatków owsianych- 1 szklanka ciepłej
wody- 1,5 łyżeczki suchych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 4 łyżki
oliwy z oliwek-
ser żółty-
pomidory- sos ( można zrobić samemu, ja wykorzystałam bolognese do spaghetti wyszło dobre :D )-
wędlina- inne dowolne składniki jak np.
cebulka,
pieczarki.Przygotowanie:Do
wody wsypujemy
cukier i
drożdże mieszamy aby wszystko się rozpuściło, odstawiamy. Następnie w misce mieszamy
mąki i
płatki owsiane dodając
sól. Do suchych składników dodajemy roztwór z
drożdży ( nie wszystko ! ) musimy wlewać w taki sposób aby ciasto za bardzo się nie kleiło więc trochę roztworu może zostać w szklance. Na koniec dodajemy
oliwę z oliwek i całość dokładnie mieszamy. formujemy kulkę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po 30 minutach rozdzielamy kawałki ciasta i robimy mniejsze kuleczki, które rozpłaszczamy rękoma na papierze do pieczenia. Górę naszych placków smarujemy delikatnie
oliwką i na to kładziemy wszystkie składniki. Bardzo ważne jest aby pizzerinki położyć na rozgrzaną blachę, wtedy będą bardziej chrupiące.I gotowe ! :) Smacznego.