Wykonanie
Święta bez mazurka to nie święta, a ciasto bez
czekolady i
mięty to nie ciasto. Więc nie mogło stać się inaczej. Mamy mazurka z
czekoladowo miętowym wypełnieniem. Dla mnie pychota pychota pychota. Musicie koniecznie spróbować.
Składniki:120 g
masła350 g
mąki pszennej100 g
cukru2
jajka2 łyżki
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
cukru300 ml
mleka kondensowanego100 g
czekolady gorzkiej 65 %3 łyżki
kakao100 g
miętowych landrynekPrzepis:- Z
masła,
mąki,
cukru,
jajek,
śmietany i
proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą lepimy kulkę i wkładamy ją na kilka godzin do lodówki.- Na patelni równomiernie rozsypujemy
cukier i ustawiamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy aż cały się równomiernie rozpuści. W tym czasie w drugim rondelku podgrzewamy
mleko z
kakao. Kiedy
cukier się rozpuści, a
mleko podgrzeje, delikatnie i powoli wlewamy
mleko do rozpuszczonego
cukru cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
czekoladę i na małym ogniu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie studzimy.-
Ciastem wykładamy foremkę do pieczenia. Układamy na cieście papier do pieczenia i obciążamy go
suchą fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temp. 180 C. Następnie ściągamy papier i obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy.- Landrynki bardzo drobno kruszymy. Połowę dosypujemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wystudzony spód, wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu posypujemy drugą połową pokruszonych landrynek.Smacznego :)