Wykonanie
Składniki120 g miękkiego
masła100 g ciemnej
gorzkiej czekoladydrobno starta skórka z 1/2
cytryny (lub
pomarańczy)125 ml
mleka80 ml
śmietany (kwaśnej 12% lub 18%)230 g
mąki pszennej (np. tortowej)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka170 g drobnego
cukruPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 170 stopni. Małą podłużną formę keksową (25 cm) posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli
wodnej, ostudzić. Zetrzeć
skórkę z cytryny (tylko zewnętrzną, żółtą część).W jednej miseczce wymieszać
mleko ze
śmietaną. Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia (
proszek do pieczenia ma być dokładnie wymieszany z
mąką). W oddzielnej miseczce roztrzepać
jajka.Miękkie
masło utrzeć z drobnym
cukrem na puszystą i białą masę (przez około 10 minut). Stopniowo dodawać roztrzepane
jajka (po około 1 łyżce) i cały czas miksując dobrze ubić masę. W trakcie ucierania można dodać około 2 łyżeczek
mąki gdyby masa się rozwarstwiała.Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać 1/3 ilości
mąki oraz 1/3 mieszanki
mleka ze
śmietaną, zmiksować. Wsypać kolejną porcję (1/3)
mąki i 1/3
mleka ze
śmietaną i znów zmiksować. Powtórzyć z resztą składników i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać startą
skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać, drugą równie ostrożnie wymieszać z ostudzoną
czekoladą.Wykładać do przygotowanej formy po pełnej łyżce masę ciemną na przemian z białą, następnie patyczkiem zrobić kilka ósemek w cieście. Wstawić do piekarnika i piec p rzez 50 minut (grzałki górna i dolna, bez termoobiegu), aż ciasto urośnie a wetknięty w środek patyczek będzie suchy.WskazówkiSkładniki na babkę mają
mieć temperaturę pokojową.