ßßß Cookit - przepis na Scones z dynią

Scones z dynią

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na brytyjską specjalność czyli scones. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Tym razem są w wersji jesiennej, czyli z dynią. Ich sekret to zimne masło, trochę niedbałe połączenie składników i wysoka temperatura pieczenia. Upiekliśmy je wraz z innymi blogerami w naszej wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie .
Inspiracja Domowe Wypieki .
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 20 ciastek
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 500
3 łyżeczki proszku o pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g zimnego masła
250 g pure z pieczonej dyni
2 jajka
20 ml mleka
Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy z mąką.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki,
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką o średnicy 4 cm wykrawamy ciastka i układamy je na blaszce.
Pieczemy około 15 minut.
Scones upiekliśmy wspólnie z:
Kingą z bloga Małe kulinaria
Bożeną z bloga Moje domowe kucharzenie
Alą z bloga Ala piecze i gotuje
Edytą z bloga Pasja smaku
Kamilą z bloga Życie ze smakiem
Wiosenką z bloga Eksplozja smaku
Olgą z bloga Cukry proste
Mają z bloga Maja Skorupska
Agnieszką z bloga Buszujaca w przepisach
Bernadettą z bloga Prawo do gotowania z pasją
Katarzyną z bloga Dietetic lifestyle
Dorotą z bloga Moje małe czarowanie
Małgosią z bloga Smaki Alzacji
Kamilą z bloga Ogrody Babilonu
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/scones-z-dynia.html