Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na brytyjską specjalność czyli scones. To bardzo łatwe w przygotowaniu
ciastka. Tym razem są w wersji jesiennej, czyli z
dynią. Ich sekret to zimne
masło, trochę niedbałe połączenie składników i wysoka temperatura pieczenia. Upiekliśmy je wraz z innymi blogerami w naszej wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie .Inspiracja Domowe Wypieki .
Czas przygotowania: 30 minutProporcje na 20
ciastekSkładniki:350 g
mąki pszennej typ 5003 łyżeczki proszku o pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru50 g zimnego
masła250 g
pure z pieczonej dyni2
jajka20 ml
mlekaWykonanie:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego
mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy z
mąką.Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
sól,
cukier,
pure z dyni i
mleko, mieszamy. Masę łączymy z
mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z
ciastem wkładamy do lodówki,Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy
mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką o średnicy 4 cm wykrawamy
ciastka i układamy je na blaszce.Pieczemy około 15 minut.
Scones upiekliśmy wspólnie z:Kingą z bloga Małe kulinariaBożeną z bloga Moje domowe kucharzenieAlą z bloga Ala piecze i gotujeEdytą z bloga Pasja smakuKamilą z bloga Życie ze smakiemWiosenką z bloga Eksplozja smakuOlgą z bloga
Cukry prosteMają z bloga Maja SkorupskaAgnieszką z bloga Buszujaca w przepisachBernadettą z bloga Prawo do gotowania z pasjąKatarzyną z bloga Dietetic lifestyleDorotą z bloga Moje małe czarowanieMałgosią z bloga Smaki AlzacjiKamilą z bloga Ogrody Babilonu