Wykonanie
Pin It
Czarna porzeczka to samo dobro i samo zdrowie. Ta mała czarna kuleczka to przede wszystkim najbogatsze źródło witaminy C i witaminy P (rutyny). Poza tym zawiera duże ilości witamin z grupy B,
sole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście
czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować
przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z
czarnej porzeczki, przygotowany na
mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_07_slash_koktajl-z-czarnej-porzeczki/l/-149008292.jpg)
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_07_slash_koktajl-z-czarnej-porzeczki/l/825345308.jpg)
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:1 szklanka
czarnej porzeczki1 szklanka
mleka2 łyżki
cukru![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2015_slash_07_slash_koktajl-z-czarnej-porzeczki/l/1673153857.jpg)
Wykonanie:
Owoce obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera, dolewamy
mleko i dodajemy
cukier. Bardzo dokładnie blendujemy przez 3-4 minuty, bo skórka
czarnej porzeczki jest dosyć twarda. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby koktajl się schłodził.