ßßß
Dziś zapraszam na pyszną zupę-krem z kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z kalarepki i to był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet.
Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:2 duże kalarepki2 spore ziemniaki1 cebula1000 ml bulionu125 g serka mascarponeolej kujawskiego ze smakiem bazylia1 łyżeczka cukrusólpieprz1/2 łyżeczka kuminuolej do smażeniaPesto:1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki1/2 szklanki posiekanych listków miętyok. 1/2 szklanki oleju kujawskiego ze smakiem bazylia2 łyżki ziaren ze słonecznikasól
Wykonanie:Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku.Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy.W miedzy czasie w blenderze miksujemy składniki pesto.Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy.