Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na pyszną zupę-krem z
kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z
kalarepki i to był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto
miętowo-
pietruszkowe. To cudny duet.

Czas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:2 duże
kalarepki2 spore
ziemniaki1
cebula1000 ml
bulionu125 g
serka mascarponeolej kujawskiego ze smakiem
bazylia1 łyżeczka
cukrusólpieprz1/2 łyżeczka kuminu
olej do smażeniaPesto:1/2 szklanki posiekanej
natki pietruszki1/2 szklanki posiekanych listków
miętyok. 1/2 szklanki
oleju kujawskiego ze smakiem
bazylia2 łyżki ziaren ze
słonecznikasól
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju w garnku.
Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy
bulionem, dodajemy
cukier.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich
mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy.W
miedzy czasie w blenderze miksujemy składniki pesto.Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy
olejem i od razu podajemy.