ßßß Cookit - przepis na Tarta z botwinką

Tarta z botwinką

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu kontynuuję temat młodych warzyw, wiosna to najlepszy czas, aby się rozkoszować ich smakiem. Na tapecie będzie botwinka. Młode buraczki oczywiście najlepiej smakują w tradycyjnym chłodniku, chodniku z pieczonych buraków czy też chodniku z zakwasem buraczanym . Natomiast dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką, z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno.
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 28 cm
Składniki:
1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone)
1 pęczek botwinki
1 cebula
oliwa do smażenia
2 łyżki octu balsamicznego
pieprz
sól morska
50 g fety
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy kroimy w kostkę, łodyżki i listki na 2 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i pieprzymy.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę.
Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/tarta-z-botwinka.html