Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu kontynuuję temat
młodych warzyw, wiosna to najlepszy czas, aby się rozkoszować ich smakiem. Na tapecie będzie
botwinka.
Młode buraczki oczywiście najlepiej smakują w tradycyjnym chłodniku, chodniku z pieczonych
buraków czy też chodniku z zakwasem buraczanym . Natomiast dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie
tarta z
botwinką, z dodatkiem
sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno.


Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o średnicy 28 cmSkładniki:1 opakowanie
francuskiego ciasta (u mnie mrożone)1 pęczek
botwinki1
cebulaoliwa do smażenia2 łyżki
octu balsamicznegopieprzsól morska50 g
fety1 szklanka
jogurtu naturalnego2
jajka1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej

Wykonanie:Ciasto wyjmujemy z zamrażarki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Botwinkę dokładnie płuczemy,
buraczki obieramy kroimy w kostkę, łodyżki i listki na 2 cm kawałki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy
cebulę, dodajemy
buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy
ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i
pieprzymy.Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy
ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W misce mieszamy
jajka,
jogurt, gałkę i
sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą
jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę
fetę.Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa.