ßßß
Składniki:1 duże awokado2 małe jajka10 pomidorków koktajlowych2 cebule szalotki1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliweksól morskaświeżo zmielony pieprz
Jak zapiekać awokado?Awokado powinno być miękkie i dojrzałe, aby było smaczne. Te twarde są nieco gorzkie, więc trzeba odłożyć je na 1-2 dni. Należy wybrać takie owoce, aby dało się je łatwo przekroić i wyciągnąć pestkę. Po przekrojeniu delikatnie okręcam jedną część i ciągnę do góry. W wyciąganiu pestki z drugiej połówki można delikatnie pomóc sobie nożem, podważając ją. Ja dodatkowo wydrążyłam część miąższu, aby owoc zmieścił więcej jajka.Do małych miseczek wbijam jajka i przelewam je do połówek awokado. Zaczynam od przełożenia łyżką żółtka, a następnie uzupełniam pozostałą przestrzeń białkiem. W zależności od wielkości awokado część jajka może nie zmieścić się.Cebulę dymkę kroję w piórka i przekładam na blaszkę razem z pomidorkami koktajlowymi. Warzywa skrapiam oliwą z oliwek i octem balsamicznymi. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie mieszam wszystkie składniki, aby oliwa i ocet pokryły każdy składnik.Do tak przygotowanych warzyw dokładam awokado z jajkami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok 15-17 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo ścięte mają być jajka.Sprawdź inne przepisy na śniadanie z jajkiem