ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane w awokado

Jajka zapiekane w awokado

nazwa

Wykonanie

Awokado jest moim ulubionym dodatkiem do kanapek i sałatek. Samo w sobie nie posiada zbyt atrakcyjnego smaku, niemniej w połączeniu z innymi składnikami, np. słoną szynką lub ostrym serem, tworzy kompozycje idealne. Nigdy nie miałam pomysłu na wykorzystanie awokado jako podstawowego elementu posiłku do czasu aż nie wpadłam na ten przepis. Gwarantuję, że Wasze kubki smakowe zostaną zaspokojone.
Składniki:
1 duże awokado
2 małe jajka
10 pomidorków koktajlowych
2 cebule szalotki
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Jak zapiekać awokado?
Awokado powinno być miękkie i dojrzałe, aby było smaczne. Te twarde są nieco gorzkie, więc trzeba odłożyć je na 1-2 dni. Należy wybrać takie owoce, aby dało się je łatwo przekroić i wyciągnąć pestkę. Po przekrojeniu delikatnie okręcam jedną część i ciągnę do góry. W wyciąganiu pestki z drugiej połówki można delikatnie pomóc sobie nożem, podważając ją. Ja dodatkowo wydrążyłam część miąższu, aby owoc zmieścił więcej jajka.
Do małych miseczek wbijam jajka i przelewam je do połówek awokado. Zaczynam od przełożenia łyżką żółtka, a następnie uzupełniam pozostałą przestrzeń białkiem. W zależności od wielkości awokado część jajka może nie zmieścić się.
Cebulę dymkę kroję w piórka i przekładam na blaszkę razem z pomidorkami koktajlowymi. Warzywa skrapiam oliwą z oliwek i octem balsamicznymi. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie mieszam wszystkie składniki, aby oliwa i ocet pokryły każdy składnik.
Do tak przygotowanych warzyw dokładam awokado z jajkami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok 15-17 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo ścięte mają być jajka.
Sprawdź inne przepisy na śniadanie z jajkiem
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/05/jajka-zapiekane-w-awokado