Wykonanie
Awokado jest moim ulubionym dodatkiem do kanapek i sałatek. Samo w sobie nie posiada zbyt atrakcyjnego smaku, niemniej w połączeniu z innymi składnikami, np. słoną
szynką lub
ostrym serem, tworzy kompozycje idealne. Nigdy nie miałam pomysłu na wykorzystanie
awokado jako podstawowego elementu posiłku do czasu aż nie wpadłam na ten przepis. Gwarantuję, że Wasze
kubki smakowe zostaną zaspokojone.
Składniki:1 duże
awokado2 małe
jajka10
pomidorków koktajlowych2
cebule szalotki1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z oliweksól morskaświeżo zmielony
pieprzJak zapiekać awokado?
Awokado powinno być miękkie i dojrzałe, aby było smaczne. Te twarde są nieco gorzkie, więc trzeba odłożyć je na 1-2 dni. Należy wybrać takie
owoce, aby dało się je łatwo przekroić i wyciągnąć pestkę. Po przekrojeniu delikatnie okręcam jedną część i ciągnę do góry. W wyciąganiu pestki z drugiej połówki można delikatnie pomóc sobie nożem, podważając ją. Ja dodatkowo wydrążyłam część miąższu, aby
owoc zmieścił więcej
jajka.Do małych miseczek wbijam
jajka i przelewam je do połówek
awokado. Zaczynam od przełożenia łyżką
żółtka, a następnie uzupełniam pozostałą przestrzeń
białkiem. W zależności od wielkości
awokado część
jajka może nie zmieścić się.
Cebulę dymkę kroję w piórka i przekładam na blaszkę razem z
pomidorkami koktajlowymi. Warzywa skrapiam
oliwą z oliwek i
octem balsamicznymi. Doprawiam
solą i
pieprzem, a następnie mieszam wszystkie składniki, aby
oliwa i
ocet pokryły każdy składnik.Do tak przygotowanych warzyw dokładam
awokado z
jajkami. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok 15-17 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo ścięte mają być
jajka.Sprawdź inne przepisy na śniadanie z
jajkiem