Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na danie, które przygotujemy w 30 minut, czyli szybki obiad lub lunch. Jest to smażony
kurczak z
mango z dodatkiem świeżego
imbiru i
papryczki chili. Podałam go z zielonym
ryżem . Taki zestaw zdecydowanie cieszy nie tylko podniebienie.Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 3-4 osóbSkładniki:500 g
piersi z kurczaka1
cebula1 mała
papryczka chiliok. 2 cm świeżego
imbiru1
mango1 łyżeczka
czerwonej papryki250 g
pieczarek2 łyżki
sosu Teriyakisól morskaolej do smażenia

Wykonanie:Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i
pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Mięso odkładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
pieczarki kroimy na plasterki,
imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.W międzyczasie obieramy
mango i kroimy je na mniejsze kawałki.Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego
kurczaka, dodajemy
przyprawy i sos, wrzucamy
mango i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą.