Wykonanie
Pin It
Lato to zdecydowanie czas lemoniady ! Kiedyś, obok kompotu królowała na naszych letnich stołach, później została wyparta przez
soki i
napoje gazowane, które zaczęły pojawiać się w sklepach. Dziś, dzięki Bogu wraca znowu do łask, bo to pyszny i zdrowy
napój, bez sztucznych dodatków.Na blogu znajdziecie również proste przepisy na najprostszą lemoniadę, lemoniadę z
rabarbaru i lemoniadę
miętową.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje na ok. 1000 ml
napojuSkładniki:1 pęczek
mięty3 łyżki
cukrusok z 1
cytryny1 litr
wodyWykonanie:
Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później.
Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy
miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy
woda przestygnie dodajemy
cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił.Do blendera wrzucamy odłożone gałązki
mięty, wlewamy 1/2 szklanki
miętowego naparu i dokładnie blendujemy. Przelewamy z powrotem do dzbanka, dodajemy
sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia.