Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu kolejna odsłona lemoniady, tym razem będzie to lemoniada miętowa. Zamiast kupować w sklepie
napoje ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, etc. zróbmy sobie do picia coś zdrowego i pysznego sami. Nakład pracy nie jest wielki,a możliwość komponowania smaków nieograniczona. Dziś
mięta w roli głównej.
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzeniaProporcje na ok. 1 litr
napojuSkładniki:1 pęczek świeżej
mięty1 litr
wody1
cytryna3 łyżki
cukru lub
mioduWykonanie:
Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki
mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy
woda wystygnie. Jeśli nie możemy tyle czekać po 20 minutach
miętę wyjmujemy, dodajemy
cukier lub
miód i mieszamy.
Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej
herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami
lodu.