Wykonanie
Pin It
Z nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga Zapach
chleba, która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie.
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenieWszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.Aby wziąć udział w akcji należy:opublikować na swoim blogu wpis na wypiek słodki lub wytrawny z użyciem zakwasu lub
drożdżywe wpisie umieścić informacje, że bierzecie udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" wraz z banerkiem (banerek do pobrania na stronie u Wisły)umieścić informację, że w styczniu akcja odbywa się na blogu Kulinarne przygody Gatity wraz z
linkiem do mojego blogazgłosić link do przepisu w formularzu poniżej (klikamy "Add your link" i wypełniamy formularz, który się otworzy).Po zakończeniu akcji, zaraz po 31 stycznia opublikuję na blogu podsumowanie ze wszystkimi wpisami dodanymi podczas
trwania akcji, czyli od 1 do 31 stycznia.A ponieważ jesteśmy w trakcie karnawału, to proponuję aby myślą przewodnią styczniowej listy były przepisy na wypieki, które byście chcieli zobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj .
Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty
żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego.Czas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego150 ml
wody150 g
mąki żytniej typ 720Ciasto właściwe:380 g
mąki żytniej typ 7201,5 łyżeczki
soli200-230 ml
wody w temperaturze pokojowej1 łyżeczka słodu naturalnego żytniego25 g pestek dyni25 g
ziaren słonecznikaotręby do posypania
Wykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem
chleba w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i odstawiamy.Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.Gdy
chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.Upieczony
chleb studzimy na kratce i kroimy nie wcześniej niż 5-6 godzin po upieczeniu.
Chleb żytni wymaga kilkugodzinnego odpoczynku po upieczeniu.