Wykonanie
Pin It
I znowu
dynia..., a w ogródku czekają jeszcze następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni z tą
dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co
mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni
owoce:
gruszka i
figa. To idealna propozycja na jesienne chłody. I dodam jeszcze, że to ciasto z typu tych co się robi same. ;-).
Ciasto z
dynią,
gruszką i
figamiProporcje na formę o wymiarach 32 x 40 cmCzas przygotowania : 60 minutSkładniki:125 g roztopionego
masła2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
pure z pieczonej dyni2
jajka1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1 szklanka
cukru2
gruszki2
figi suszone2
figi świeżecukier puder do posypania
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.W misce mieszamy
masło,
pure z dyni,
jajka,
sól i
cukier. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy.
Suszoną figę kroimy w kostkę i również dodajemy do ciasta.
Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast
figi w ćwiartki.Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy
tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto.
Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy.Ciasto pieczemy około 40 minut.Po wystygnięciu posypujemy je
cukrem pudrem.