Wykonanie
Pin It
Oto kolejny jesienny element w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze
śliwkami i
figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć
masło z
cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser o dobrej mocy. Dziś na stronie https://www.westwing.pl/ zaczęła się kampania pod tytułem "AGD pełne kolorów". Zajrzyjcie, można tam kupić piękne gadżety kuchenne.Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z
gruszkami i
masłem orzechowym, łatwe ciasto
agrestowe, puchate ciasto z
owocami.
Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cmCzas przygotowania : 90 minutSkładniki:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka230 g
masła230 g
cukru1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
cynamonu2
świeże figi500 g
śliwekcukier puderWykonanie:Uwaga ! Składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojowąW dużej misce ucieramy na puszystą masę
masło razem z
cukrem. Następnie dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą wraz
przyprawami i
proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy, aż do połączenia składników.
Figi kroimy na plasterki,
śliwki kroimy na pół i drylujemyPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Na cieście układamy plasterki
figi i połówki
śliwek. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.Przed podaniem ciasto posypujemy
cukrem pudrem.