Wykonanie
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
gałki muszkatołowej- 1
jajko- 150g
masła w temp. pokojowej- 1 szklanka
pure z dyni****dodatkowo-
cukier puder-
śmietana kremówkaSposób przygotowania:1.
Masło ucieramy z
cukrem, stopniowo dodajemy
pure z dyni i
jajko. Następnie łączymy z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą,
cynamonem i
gałką muszkatołową. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy (jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę
mąki).2. Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 min. Gotowe studzimy na kratce. Następnie dekorujemy lukrem przygotowanym z
cukru pudru i
śmietany, posypujemy kolorowymi ozdóbkami.***
Dynie na
pure obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną
oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż
dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.Inspiracja: ile-smaku