Wykonanie
Czas robienia
przetworów to nie tylko
dżemy,
konfitury, przeciery czy warzywa w
octowych marynatach. Dla mnie to także suszenie
warzyw i owoców. W tym roku na pierwszy ogień poszły
jabłka, a w kolejce już czekają
grzyby. Nie podaję dokładnego czasu
suszenia jabłek, bo wszystko zależy od gatunku
jabłka, czy są bardzo soczyste czy nie.Ja suszyłam kosztele i w suszarce trwało to około 5 godzin.Suszę też warzywa i robię z nich doskonałą domowa
przyprawę vegetę, bez sztucznych dodatków ani zbędnych konserwantów, idealną do zup, duszonych warzyw czy
mięs. Przestałam już kupować sklepowe "jarzynki".
Składniki:1000 g
jabłekcynamonmielone
goździkiWykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w cienkie plasterki o grubości maksimum 3 mm.
Jabłek nie obieramy ani nie usuwamy z nich gniazd nasiennych.Plasterki układamy na tackach suszarki do
suszenia grzybów i
owoców i delikatnie oprószamy
przyprawami.
Owoce suszymy przez około 4 godziny. W połowie suszenia tacki zamieniamy miejscami, to znaczy, te które były na górze przekładamy na sam dół. Ponieważ najcieplejsze powietrze jest kierowane na dół,
owoce które znajdują się na dole wysuszą się szybciej.Jeśli nie posiadamy suszarki
owoce suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.