Wykonanie
Dziś zabieram Was w podróż do pięknej,
słonecznej i aromatycznej Toskanii. A wszystko za sprawą Małgosi z bloga Po prostu Marghe u której wypatrzyłam tę toskańską
przyprawę przygotowaną na bazie świeżych
ziół:
szałwii i
rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia
przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych
mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam
pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania.
Składniki:6 gałązek świeżego
rozmarynu6 gałązek świeżej
szałwii4-5 ząbków
czosnku1 łyżka grubej
soli morskiejWykonanie:
Zioła płuczemy, osuszamy ręcznikiem i odrywamy listki i igły.
Czosnek obieramy i wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie
zioła przesypujemy na tacę wyłożoną papierem
śniadaniowym lub ręcznikiem papierowym i suszymy w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od promieni
słonecznych. Raz na jakiś czas
zioła mieszamy, aby suszyły się równomiernie.Po wysuszeniu mieszankę przechowujemy w szczelnym szklanym pojemniku.