Wykonanie
Uff, w końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet
schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze
schabu z
suszonymi śliwkami i plasterkiem
wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi
ziemniakami. A może do tego
kefir... ?Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki:5 kotletów
schabowych5 plastrów parzonego
wędzonego boczku20 suszonych
śliwek bez pestekświeżo zmielony
pieprzsólDo panierowania:1
jajkomąka pszennatarta bułkaDodatkowo:
olej do smażenia1 łyżeczka
masławykałaczki
Wykonanie:Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i
pieprzymy. Na każdym układamy plasterek
boczku i 4
śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami.W głębokim talerzu rozkłócamy
jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy
mąkę pszenną i
tartą bułkę.
Schabowe roladki najpierw obtaczamy w
mące, następnie w
jajku, a na koniec w
tartej bułce.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor.Podajemy na przykład z pieczonymi
ziemniakami.