ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli rabarbar. Choć może powinnam napisać owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.
W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-).
Inspiracja Matka wariatka i Moje wypieki
Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem .
Składniki:
460 - 480 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
75 g roztopionego masła
68 g cukru
25 g świeżych drożdży
mleko do pomalowania bułeczek
Karmel:
100 g cukru
2 łyżki wody lub cytryny
4 łodyżki rabarbaru
Kruszonka:
3 łyżki maki pszennej
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka suszonego imbiru
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy pokrojony rabarbar i imbir. Dusimy na małym ogniu, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim skarmelizowany rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/drozdzowki-z-karmelizowanym-rabarbarem.html