ßßß
szklanka mleka550g mąki pszennej50g masła2 jajka7 łyżek cukrunadzienie:5 łodyg rabarbaru3 łyżki cukrukruszonka:1/2 szklanki mąki6 łyżek cukru40g masłaPrzygotowanie:Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut).Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy.Na blaszce układamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto.Masło, mąkę i cukier wyrabiamy między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.Smacznego.