Wykonanie
Od razu z góry uprzedzam: to nie jest propozycja dietetyczna.... Osoby będące na diecie wchodzą tu i czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno
czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchenne, z tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając
brązowego cukru i Kinder Maxi.
Czas przygotowania: 70 minutProporcje na formę o wymiarach 24 x 33 cmSkładniki:300 g
mąki1/2 łyżeczki
soli400 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1,5 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii250 g
masła5 dużych
jajek5 opakowań Kinder Bueno (10 batoników)
Wykonanie:Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki. Do metalowej lub szklanej miski wrzucamy połamaną
czekoladę,
masło pokrojone w kostkę,
sól i
kawę. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się
wodą i mieszając raz na jakiś czas doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i
jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy
mąkę i
kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane batoniki i delikatnie mieszamy.Formę o wymiarach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.Po upieczeniu brownie powinno postać kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu.