Wykonanie

Zapomniałam dokarmić zakwas ! I już z pieczenia
chleba byłyby nici, gdyby nie to, że przypomniało mi się, że mam jeszcze w domu gotowe
mieszanki chlebowe. Znalazłam je jakiś czas temu w sklepie internetowym
Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny
chleb, który piekę z tych gotowych mieszanek i co dla mnie ważne, nie zawierają one konserwantów, GMO ani GMM.
Chleb drwala to
chleb pszenno-żytni z dodatkiem
ziaren słonecznika, dyni i lnu.Składniki:1 opakowanie mieszanki na
chleb drwala310 g
wody o temperaturze 30 stopni


Wykonanie:Opakowanie zewnętrzne zawiera 3
torebki. Zawartość średniej
torebki wsypujemy do miski, zalewamy
wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie ciasto formujemy w kulę i przekładamy do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką oprószoną
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 120 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Ciasto możemy też przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w której później upieczemy
chleb.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,
chleb delikatnie przekładamy na
łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Przed zamknięciem drzwiczek spryskujemy go
wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy
chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Chleb studzimy na kratce.
Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia
chleba.