Wykonanie
Hit ostatnich tygodni u nas, a to wszystko dzięki mojej kochanej Sis, która nas po raz pierwszy ugościła tą
sałatką :)
Sałatka jest szybka, prosta, nie wymagająca, ale za to bardzo atrakcyjna
smakowo :) Polecam na spotkanie towarzyskie czy kolację :)Ilość składników dopasujcie do ilości osób, ja podaję przepis na ok. 14/16 osób, w zależności od poziomu głodu :)Potrzebujemy:- 2 duże
brokuły,- 1op
sera bałkańskiego (Lidl),- kilka łyżek
kukurydzy z puszki,- kilka łyżek
ziaren słonecznika,-
sól,
sos czosnkowy:- 1 i 1/2op dużego
jogurtu greckiego,- 8 ząbków
czosnku,-
zioła prowansalskie (lub
oregano,
bazylia,
tymianek),-
sól,-
pieprz.
Brokuła podzielić na różyczki i umyć. W dużym garnku zagotować
wodę z
solą. Wrzucić
brokuła i gotować ok. 7 - 8min, bez przykrycia.
Brokuł musi być al dente. Przełożyć do durszlaka i pozostawić do wystygnięcia.Przygotować
sos czosnkowy: wszystkie składniki zblenderować, doprawić do smaku.Ziarenka
słonecznika uprażyć na suchej patelni.Kiedy
brokuł będzie chłodny ułożyć go na płaskim naczyniu, pomiędzy różyczkami poukładać pokrojony w kostkę
ser bałkański, posypać
kukurydzą z puszki. Całość obficie polać
sosem czosnkowym i potrzepać uprażonymi
ziarnami słonecznika.