Wykonanie
Achhh smak z dzieciństwa! :) Pierwszy raz robiłam ten sernik - przepis mojej mamy :) Pamiętam jak byłam mała, a mama piekła go w niedzielę... Muszę przyznać, że wyszedł mi mistrzowski! :) Miodzio!Potrzebujemy (blacha ok.25x36cm):ciemne ciasto:- 400g
mąki pszennej,- 250g
margaryny,- 300g
cukru pudru,- 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią,- 1
jajko,- 1
żółtko,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 4 łyżki
kakao,- 4 łyżki
śmietany,masa serowa:- 1,5kg
twarogu,- 6 jaj,- 400g
cukru pudru,- szczypta
soli,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,- 1
budyń waniliowy (proszek) LUB 2 łyżki
mąki ziemniaczanej.Ciasto ciemne:Ręcznie zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić na 2 części, przełożyć do woreczka
śniadaniowego, spłaszczyć dłonią i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej (ok. 30min).Masa serowa:
Ser zemleć.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć na gładką masę z
cukrem pudrem. Dodać do
sera i zmiksować. Dodać ekstrakt
waniliowy i wymieszać. W osobnej misce ubić
białka na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Dodać do masy serowej, wymieszać na najniższych obrotach. Na końcu dodać
budyń - bądź
mąkę ziemniaczaną.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce na dużych oczkach - jedną połowę wyłożyć na dno formy, przykryć masą
serową. Zetrzeć drugą połowę ciasta i potrzepać na wierzchu.Piec w 160st. przez ok. godzinę - do tzw suchego patyczka.