ßßß Cookit - przepis na Zapiekany chleb z serem i ziołami

Zapiekany chleb z serem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Wskazówki !!!
Ser kup w plastrach to zaoszczędzi Tobie czas.
Przed rozpoczęciem pracy włącz piekarnik niech się już nagrzewa.
200 stopni, opcja pieczenia góra i dół.
SKŁADNIKI:
1 bochenek chleba
1/2 kostki masła
4 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
pęczek cebulki dymki
10 plasterków sera żółtego (ja użyłam morskiego)
1 kulka sera mozzarella
serek kremowy Arla Apetina czosnek i zioła
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka lubczyku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
4-5 pieczarek
PRZYGOTOWANIE:
Chleb ponacinać ostrym nożem tak aby powstały na nim kostki, ale uważać żeby nie poprzecinać go na wylot. Ser żółty w plastrach przeciąć na trzy części, mozzarella w cienkie plasterki, pieczarki w plasterki. W mikrofali roztapiamy masło minuta lub półtorej. Natkę i dymkę siekamy dodajemy masło, oliwę, 3 łyżeczki serka kanapkowego czosnkowo-ziołowego, czosnek granulowany, lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać. Chleb wypełnić serami i pieczarkami. Następnie wysmarować od środka i od góry marynatą maślano-ziołową. Zawinąć w papier i folię. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia.
Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie Wam nie więcej niż 20-30 minut.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/05/zapiekany-chleb-z-serem-i-zioami.html