Wykonanie
SKŁADNIKI:700 g
mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach:
rozmaryn,
pieprz, szczypta
soli- 12 godzin w lodówce)1 duża
cebula biała1 duża
cebula czerwona4 ząbki
czosnku50 g
masła100 g suszonych wędzonych
śliwekMięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek).
Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy
masło, pokrojona w krążki
cebulę, posiekany
czosnek i
śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy
mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek
mięsa.40 g
borowików szlachetnych (suszonych)40 g
grzybów mun
Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej
wody. Odstawiamy na kilka godzin.1 duża
marchewka1
papryczka chilli1
czerwona papryka5
ogórków kiszonychpęczek
natki pietruszki3
liście laurowe4 ziarenka
owoców jałowca4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżeczka gałki muszkatelowejświeżo mielony
pieprzszczypta
soli himalajskiej1 litr
wodyPRZYGOTOWANIE:Po zakończeniu obsmażania
mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki.
Wodę, jak również tę z
grzybów dzięki niej mamy dodatkowo
wywar grzybowy.
Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry,
natkę siekamy,
ogórki kroimy w kosteczkę,
chilli siekamy i
paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później
przyprawy i
grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny.Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego
jogurt naturalny by zabielić sos.Oczywiście danie można zrobić bez tego urządzenia. Najpierw podsmażyć
mięso na patelni z tymi wymienionymi składnikami. A
potem przerzucić do głębokiej patelni z szczelnym zamknięciem pokrywki. Jednak wtedy czas duszenia z pewnością będzie dłuższy coś około 3 do 4 godzin.
MIĘSO Z JELENIASmak- Delikatny i lekko słodki.Zapach Swoisty, typowy dla
dziczyzny.Kolor
Mięso ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej.Przerost tłuszczowy- niewielkiStruktura
mięsa-
Mięso z jelenia jest delikatne, kruche i dość suche. Najbardziej cenionymi częściami tuszy są comber i
udziec (stanowiące odpowiednio 15% i 38% całego zwierzęcia). Zwiera stosunkowo mało tłuszczu.Dobre źródło- Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego
białka zwierzęcego oraz żelaza.
- Niezbyt często jadamy
dziczyznę. Czy to zdrowe mięso?-
Dziczyzna ze względów zdrowotnych jest
mięsem zdecydowanie niedocenianym w polskiej kuchni. W porównaniu z
mięsem hodowlanym, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego, który również jest korzystniejszy względem zawartości tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych niż np.
mięso wieprzowe. Dzięki temu jest mniej kaloryczna (ok. 115 kcal w 100 g). Ponadto w
dziczyźnie znajdziemy zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin.Źródło: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Czy-warto-jesc-dziczyzne,wid,16106840,wiadomosc.html?ticaid=114154
WAŻNE !!!
Dziczyzna wolna jest od antybiotyków i substancji chemicznych dodawanych do paszy.
Danie idealne dla dzieci. Oczywiście dziecku podałam gulasz po odłowieniu z niego
grzybów. Sam
wywar grzybowy nie jest szkodliwy dla dziecka. Żeby jednał złagodzić smak gulaszu, bo
chilli zrobiło swoje dodałam na miseczkę dziecka więcej
ryżu i łyżeczkę
miodu. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach
mięsko posmakowało
synkowi. To znak, że
dziczyzna częściej będzie gościć w naszym domu.Miałam obawy, że nie będzie chciał jeść :) a poszły dwie porcje :D