Wykonanie
Uwielbiam
grzyby i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam.
Składniki:1 korpus z
kurczaka ( u mnie 500 g)1 duża
marchewka1 nieduży
por2 nieduże
ziemniakigarść suszonych podgrzybków350 g
pieczarekgarść mrożonego
koperku2-3 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku1 łyżka
masłaSposób przygotowania:Podgrzybki namoczyć w 0,5 l przegotowanej
wody. Korpus umyć zalać około 1,5 litra zimnej
wody, dodać pokrojoną
marchewkę,
pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z
wodą w której się moczyły.
Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na
maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę
ziemniakami.
Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić
koperek i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Podawać gorącą, można dodać kleks
śmietany.
Smacznego :)