ßßß
 
            
         SKŁADNIKI NA FARSZ:100 g suszonych podgrzybków1 cebula2 łyżki olejusól i czarny pieprz do smakuSKŁADNIKI NA CIASTO:2 szklanki mąki wrocławskiej1 żółtko1 łyżeczka miękkiego masłagorąca woda - tyle ile przyjmie mąka
SKŁADNIKI NA FARSZ:100 g suszonych podgrzybków1 cebula2 łyżki olejusól i czarny pieprz do smakuSKŁADNIKI NA CIASTO:2 szklanki mąki wrocławskiej1 żółtko1 łyżeczka miękkiego masłagorąca woda - tyle ile przyjmie mąka PRZYGOTOWANIE:Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na oleju. Grzyby i cebulĘ przekręcić przez maszynkę, Doprawić solą , pieprzem i odstawić na godzinę do lodówkiW międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować uszka sklejając ze sobą dwa przeciwległe końce.W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego !
PRZYGOTOWANIE:Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na oleju. Grzyby i cebulĘ przekręcić przez maszynkę, Doprawić solą , pieprzem i odstawić na godzinę do lodówkiW międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować uszka sklejając ze sobą dwa przeciwległe końce.W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego !