Wykonanie
Sałatki, to moja specjalność...Wymyślam wszelakie połączenia, a później wspólnie z Mamą próbujemy co też nam wyszło.Dzisiaj prosta i pyszna
sałatka, oczywiście tylko wtedy, gdy tak jak ja uwielbiacie
brukselkę. Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Zapraszam po przepis.
Składniki :0,7 kg
brukselkipół szklanki
mlekaszczypta
solipłaska łyżeczka
cukruDodatkowo ;5
jajekpół
papryki czerwonej konserwowejkilka listków
pietruszki2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegokilka listków
bazyliiząbek
czosnkusól i
pieprz do smakukilka
rzodkiewek i plasterków
ogórka do ozdoby
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić z ewentualnie brzydkich wierzchnich liści, umyć i przełożyć do garnka. Dolać
wodę,
mleko,
sól i
cukier.Gotować do momentu , aż warzywo będzie miękkie ,ale nie rozgotowane (ja gotuję około 20 minut).W międzyczasie ugotować i obrać
jajka, przygotować sos z
jogurtu,
majonezu,
czosnku , pokrojonej
bazylii i przypraw.
Sałatkę można zjeść na zimno, ale ja ją zjadam tylko na ciepło,bo smakuje wybornie.Ugotowane
brukselki odcedzić ,wyłożyć na półmisek. Dodać przekrojone na pół
jajka. Polać sosem, ozdobić pokrojoną w zapałkę
papryką, listkami
pietruszki, kwiatkami z
rzodkiewki i
ogórka. Posypać pokruszonym
tymiankiem Można serwować....Smacznego :)