Wykonanie
Uwielbiam
cukinie w każdej postaci: smażoną, grillowaną, na parze, w
sałatce, w placuszkach i faszerowaną.Dziś chciałabym Wam zaproponować mój przepis na faszerowane
cukinie.
Cukinię można faszerować na różne sposoby, ja najchętniej sięgam po
szynkę i
sery, nigdy te ż nie pozbywam się wydrążonego miąższu z
cukinii!
Cukinie faszerowane
szynką i
kozim serem to pomysł na smaczny obiad lub kolację.Zapraszam;-)
Składniki na 6
cukinii:6 okrągłych
cukinii155 g farszu
cukinii90 g
szynki10 g
sera Parmigiano50 g
sera Ementaler90 g
sera koziego1
żółtkobułka tarta do posypania
oliwa do smarowania
masło do smarowania formyPrzygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy i gotujemy na parze 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Obcinamy czubki
cukinii.
Wydrążamy miąższ łyżeczką(użyłam do tego łyżeczki do wydrążania
melona).Zostawiamy 155 g farszu
cukinii - u mnie było to 2/3 całego farszu jaki wydrążyłam.Kroimy na drobno miąższ .Mieszamy pokrojony na drobno miąższ
cukinii z pokrojoną na drobno
szynką.
Dodajemy
starte sery i
żółtko.
Doprawiamy
pieprzem i
solą.Wypełniamy farszem
cukinie.Posypujemy
cukinie bułką tartą i smarujemy czubek
cukinii pędzelkiem zanurzonym w
oliwie.Formę do dużych muffinów lub naczynie żaroodporne smarujemy
masłem.Układamy
cukinie w naczyniu żaroodpornym lub w formie do muffinów i zapiekamy w piekarniku przez 30 min.Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)