Wykonanie
To powtarzająca się moja myśl, gdy
cukinie pojawiają się w moim ogrodzie w dużych ilościach ...A jednak z
cukinii można wyczarować tyle pysznych dan.Na pewno dzisiejszy przepis do nich należy.Dziś chciałabym Wam zaproponować frittelle czyli placuszki z
cukinii i
sera ricotty.Bardzo szybkie i proste do wykonania danie a przy tym pyszne.Zapraszam;-)

Składniki od 8 - 10 placuszków:2 średnie
cukinie(około 400g)130 g
sera ricotty1
jajko70 g
bułki tartejoliwy z oliweksól i
pieprz do smaku
skórkę z cytrynyPrzygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy na cienkie i prostokątne paseczki.

W dużej misce mieszamy
cukinię,
ser ricotta,
jajko i
skórkę z cytryny.

Dodajemy do smaku
sól i
pieprz.Dobrze mieszamy, następnie dodajemy
bułkę tartą i mieszamy.

Odstawiamy na 30 minut do lodówki.W dużej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek( tak mniej więcej w patelni musi być 1 cm
oliwy).Łyżką kształtujemy placuszki z
cukinii - ciasto powinno
mieć mniej więcej 2-3 cm grubości (nie
róbcie zbytnio cienkich bo będą się one rozpadały).Najlepiej sobie przygotować wcześniej placuszki na osobnym talerzu a później je smażyć.Łatwiej jest spłaszczyć placuszki łyżką w patelni gdy je smażymy.Smażymy na średnim ogniu, dodajemy w razie potrzeby
oleju. Placki z
cukinii smażymy partiami najpierw z jednej, a
potem z drugiej strony aż się ładnie zarumienią, smażymy około 3 minuty z każdej strony.Poddajemy natychmiast po przygotowaniu z
cytryną.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)