ßßß
Składniki od 8 - 10 placuszków:2 średnie cukinie(około 400g)130 g sera ricotty1 jajko70 g bułki tartejoliwy z oliweksól i pieprz do smakuskórkę z cytrynyPrzygotowanie:Cukinie myjemy i kroimy na cienkie i prostokątne paseczki.
W dużej misce mieszamy cukinię, ser ricotta, jajko i skórkę z cytryny.
Dodajemy do smaku sól i pieprz.Dobrze mieszamy, następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut do lodówki.W dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek( tak mniej więcej w patelni musi być 1 cm oliwy).Łyżką kształtujemy placuszki z cukinii - ciasto powinno mieć mniej więcej 2-3 cm grubości (nie róbcie zbytnio cienkich bo będą się one rozpadały).Najlepiej sobie przygotować wcześniej placuszki na osobnym talerzu a później je smażyć.Łatwiej jest spłaszczyć placuszki łyżką w patelni gdy je smażymy.Smażymy na średnim ogniu, dodajemy w razie potrzeby oleju. Placki z cukinii smażymy partiami najpierw z jednej, a potem z drugiej strony aż się ładnie zarumienią, smażymy około 3 minuty z każdej strony.Poddajemy natychmiast po przygotowaniu z cytryną.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)