ßßß
Składniki na formę o średnicy 21-22cm :230 g truskawek200 g sera ricotty200 g mąki16 g proszku do pieczenia2 jajka200 g cukru2 łyżki oliwy2 łyżki mlekamasło i mąka do wysmarowania formycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na pół.Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką.Ucieramy ser ricotta z cukrem na puszysty krem.
Możemy użyć do ucierania malaksera, później gdy dodajemy mąkę, mieszamy ręcznie.Dodajemy powoli po jednym jajku.
Dodajemy oliwę i mieszamy.
Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy powolutku przesianą mąkę i proszek do pieczenia,
mieszamy delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.Na samy końcu dodajemy mleko i mieszamy łopatką.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 - 35 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy cukrem pudrem.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)