ßßß
Składniki na formę o średnicy 22 cm:Na ciasto brisée:130 g mąki60 g masła60 ml wodyszczypta solimasło i mąka do wysmarowania formyDo farszu:pęczek szparagów(5 + 11 szparagów)250 g sera ricotty160 g białego sera koziego2 łyżeczki pesto(ze słoiczka)1 jajkosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewamy ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie szykujemy szparagi.Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki gotujemy al dente z odrobiną soli, tak mniej więcej 10 minut.Wyjmujemy szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
W ma ł ej misce mieszamy ser ricotta z kozim serem, dodajemy jajko, pesto i mieszamy.
Dodajemy 5 szparagów pokrojonych w plastry i mieszamy.Wypełniamy formę farszem
i układamy w kratkę na wierzchu szparagi.
Pieczemy 40 - 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 19 0 stopni .Studzimy na kratce.Poddajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)