ßßß
Składniki:5 karczochów rzymskich "mammola"wyciśnięty sok z jednej cytrynysól i pieprz do smakuwytrawne białe wino1,5 l oliwy z oliwekPrzygotowanie:Na samym początku szykujemy sobie miseczkę z zimną wodą i sokiem z cytryny. Karczochy szybko ciemnieją i barwią na brązowo ręce. Używam rękawiczek do obierania.Odcinamy nogę karczocha pozostawiając 2-3cm.Odcinamy czubek kwiatu, mniej więcej na 1 /3 wysokości.
Odrywamy zewnętrzne twarde liście, aż odłamywane liście staną się delikatne i jasnozielone. Można to robić to palcami, najlepiej pierwsze liście usunąć nożykiem.Jeśli masz wątpliwość, czy już została usunięta wystarczająca ilość liści, lepiej usunąć kilka więcej niż zostawić ich za dużo.Metodą prób i błędów wyczujecie kiedy.Jeśli wasze karczochy będą miały jeszcze włókniste, trudne do pogryzienia płatki, to znak, że następnym razem będziecie musieli obrać więcej.
Wyrównujemy pozostałości po liściach, najlepiej okrążając nożykiem podstawę karczocha - ta czynność nazywa się po włosku tornire.Ponieważ ta część karczocha jest bardzo smaczna, postaraj się jak najmniej zmarnować.Obieramy nogę karczocha, obieramy grubo z pokrywających ją włókien.Nie usuwamy brody bo karczochy "mammola" nie mają brody.Otwieramy widelcem liście od środka na zewnątrz.
Oczyszczonego karczocha wkładamy do miski z cytryną na co najmniej 10 minut.Następnie usuwamy je z wody i odcedzamy.Bijemy je o siebie, w ten sposób liście zaczną się otwierać.Rozgrzewamy taką ilość oleju na patelni, że nasze karczochy będą pokryte prawie w całości.Zanurzamy karczochy w ciepłym oleju ale nie wrzącym (140/150 ° C ).
Smażymy przez 10-15 minut, wystarczająco długo aż nasze karczochy staną się miękkie.karczocha z oleju.Usuwamy karczochy z oleju, ostudzamy do góry nogami (około dwadzieścia minut), tak aż stracą nadmiar oleju.Otwieramy widelcem liście od środka na zewnątrz.Środek karczochów przyprawiamy obficie solą i pieprzem. Pozostawiamy na kilka minut.Wkładamy na parę minut do miski z białym winem.
Smarujemy winem, odcedzamy i zanurzamy je z powrotem w oleju, podnosząc temperaturę, uważając, aby ich nie spalić.Usuwamy je po minucie i umieszczamy na papierowym ręczniku.Podajemy na gorąco!Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)